Sticlă Securizată

Ce este sticla securizată?

Sticla securizată este sticla care este combinată cu alte materiale sau altă sticlă, care este supusă unei prelucrări termice speciale. În comparație cu sticla obișnuită, sticla securizată reduce riscul de a vă răni în caz de spargere. Există trei tipuri de sticlă securizată: sticlă laminată, sticlă cu pelicula polimerică de protecție, sticlă securizată (călită).

Cum este produsă sticla securizată?

Sticla laminată – reprezintă două foi din sticlă, lipite între ele cu o compoziție polimerică. Există două tehnologii de bază de producere a sticlei laminate: cu peliculă și prin turnare. În aplicarea tehnologiei cu peliculă, între foile de sticlă se pune un strat de pelicula PVB, apoi în autoclavă are loc încleierea acestei compoziții. În aplicarea tehnologiei de turnare, între foile de sticlă se toarnă o substanță lichidă din polimer, apoi are loc polimerizarea sub influența razelor de ultraviolet, sau au loc reacții chimice sub influența temperaturii. Acest procedeu îi oferă un plus de durabilitate. Este foarte greu de stricat o sticlă laminată. Chiar și în cazul unei lovituri sau căzături sticla nu se fa strica în cioburi – acestea se vor ține de pelicula polimerică.

Sticla securizată (călită) – este o foaie din sticlă, care a fost supusă unei prelucrări chimice și termice speciale. Acest procedeu sporește durabilitatea materialului sub influența loviturilor grele și a variației temperaturii mai mult de cinci ori. În caz că se strică, acest tip de sticlă se va strica în cioburi mici de sticlă, care nu prezintă pericol nimănui. Sticla securizată este produsă în cuptoare speciale după o tehnologie unică: se produce sticla obișnuită și se încălzește până la temperatura de 500-600 grade, după care temperatura scade brusc iar sticla devine mult mai durabilă datorită particulelor presiunii de comprimare.

Particulele presiunii de comprimare asigură durabilitatea materialului față de influențele mecanice și termice. Pentru păstrare: la îndoirea sticlei, care a trecut prin procedura de călire, limita durabilității poate ajunge la 250 MPa, ceea ce depășește de 5-7 ori indicatorul analogic al sticlei obișnuite.

Avantajele sticlei securizate

 1. Atunci când sticla securizată se stilă, aceasta se transformă în cioburi mici cu colțuri deloc ascuțite. De aceea astfel de sticlă poate fi folosită în cadrul construcțiilor cu acoperire din sticlă, a căror cerințe presupun gradul înalt de securitate: de exemplu, în grădinițe, școli, locuri publice.
 1. Sticla securizată posedă caracteristici de înaltă durabilitate. Aceasta suportă greutăți statice semnificative sau lovituri puternice fără a fi distrusă.
 2. Sticla securizată poate suporta o variabilitate semnificativă a temperaturii. În aceleași condiții, sticla obișnuită se strică de la diferența de temperatură. Sticla securizată își păstrează proprietățile și la o diferență de temperatură de 90°С.
 1. Produsele din sticlă securizată se folosesc în condiții de variabilitate de temperatură. De exemplu, la producerea cuptoarelor, aragazurilor, plitelor electrice care ajung la temperatura de 300°С, sau în construcții de acoperire cu sticlă a clădirilor, care, sub influența luminii solare, ajung la 100°С.
 2. Sticla securizată tonată are proprietatea de a absorbi căldura cu până la 25%.
 3. Sticla securizată are un aspect mult mai stilat și mai rafinat comparativ cu articolele din masă plastică.

Unde, cum și de ce se folosește sticla securizată?

 1. Sticla securizată se folosește în construcții cu acoperire din sticlă, a căror cerințe presupun gradul înalt de securitate: de exemplu, în grădinițe, școli, locuri publice.
 2. Deoarece sticla securizată suportă greutăți statice semnificative, produsele din sticlă securizată sunt folosite pentru exploatarea cu riscul greutăților mai mari. De exemplu: geamuri, vitrine ce mențin greutate sub influența vântului, acoperișuri din sticlă, lămpi de iluminat antiaerian, care pot suporta supraîncărcări de zăpadă sau căzături de obiecte.
 3. În construcțiile cu acoperire din sticlă care, sub influența razelor de soare directe se încălzesc.
 4. Sticla securizată se folosește în construcțiile prin care pătrunde lumina. De exemplu: uși, pereți, scări sau cabine de duș.

Produse din sticlă securizată

Compania Gardecor prezintă următoarele articole din sticlă securizată:

 1. Îngrădiri: de oficiu, comerciale, de interior, glisante, mobile, de duș, lucrări de instalație de apă și canal
 2. Uși: pivotante, de interior, glisante, de oficiu, batante, grupuri de intrări
 3. Fațade: sisteme spider, viziere
 4. Geamuri securizate glisante din sticlă securizată pentru baloane și terase
 5. Îngrădiri pentru scări
By |2019-04-17T09:01:23+00:00octombrie 29th, 2018|Blog|